top of page

Ako správne postupovať pri nakladaní kapusty

  1. Veľmi dôležité je dodržiavať hygienu a zásady čistoty

  2. Pri tlačení kapusty dbáme na to, aby bola posolená aj pri okrajoch nádoby a hlavne aby sme z nej vytlačili všetok vzduch - inak kapusta zmäkne

  3. Na 1kg kapusty pridáme 20 až 30 gramov kuchynskej soli

  4. Po natlačení musí byť na povrchu pokrytá šťavou, inak by sa pokazila

  5. Ak je kapusta suchá, dolejeme primerané množstvo prevarenej vody

  6. Natlačenú kapustu zaťažíme, napríklad kameňom, aby neplávala

  7. Aj po odobratí hotovej kapusty ju znovu dobre zaťažíme, aby bol povrch ponorený v šťave

  8. Ak máte pocit, že napriek dodržanému postupu vykvasená kapusta mäkne, odporúča sa priliať do nej minerálnu vodu

  9. Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Ak chceme tomuto predísť kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov naplnených po okraj, uzavretých viečkom a vo vodnom kúpeli pri teplote 65 ºC, 45 minút sterilizujeme. Necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.

Niečo o kvasenej kapuste

Je typická pre Slovanov, aj keď tento spôsob poznajú viaceré národy. Príprava a konzumácia kvasenej kapusty má u nás dlhú tradíciu. Naše staré mamy počas dlhých zím kvasenou kapustou zabezpečovali dostatočný prísun vitamínov pre rodinu.

Kvasená kapusta sa pripravuje z bielej kapusty a v každej kuchárskej knihe nájdeme množstvo tradičných slovenských receptov na prípravu chutných a zdravých jedál z kyslej kapusty. Odnepamäti je obľúbenou prílohou rôznych druhov mäsa, lebo neutralizuje príliš vysoký obsah tukov.

To však ešte zďaleka nie je všetko, kvasená kapusta je totiž veľmi zdravá a mimoriadne chutná. Svojimi účinkami sa podobá jogurtu: fermentáciou vzniká vysoko aktívny kobalamín (vitamín B12), ktorý v inej rastlinnej strave nenájdeme. Kvasená kapusta je teda nenahraditeľná pre vegánov, ktorí sa popri mäse vyhýbajú aj konzumácii mlieka a vajec, a tým je ich príjem vitamínu B12 nižší.

Stupava

Stupava

Liečivé účinky kvasenej kapusty

  • Podporuje mentálnu sviežosť a príjemnú náladu

  • Zvyšuje odolnosť proti stresu

  • Aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus

  • Stimuluje metabolizmus železa

  • Pomáha pri tvorbe červených krviniek

  • Stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky

  • Pomáha tvoriť kostnú hmotu

  • Reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu

  • Posilňuje svalstvo (najmä srdcový sval)

  • Pomáha lepšie zužitkovať bielkoviny a má vitalizujúce účinky

  • Posilňuje imunitný systém a zvyšuje výkonnosť svalstva

  • Prispieva k obnove opotrebovaného väzivového tkaniva

bottom of page