Ako správne postupovať pri nakladaní kapusty
-
Veľmi dôležité je dodržiavať hygienu a zásady čistoty
-
Pri tlačení kapusty dbáme na to, aby bola posolená aj pri okrajoch nádoby a hlavne aby sme z nej vytlačili všetok vzduch - inak kapusta zmäkne
-
Na 1kg kapusty pridáme 20 až 30 gramov kuchynskej soli
-
Po natlačení musí byť na povrchu pokrytá šťavou, inak by sa pokazila
-
Ak je kapusta suchá, dolejeme primerané množstvo prevarenej vody
-
Natlačenú kapustu zaťažíme, napríklad kameňom, aby neplávala
-
Aj po odobratí hotovej kapusty ju znovu dobre zaťažíme, aby bol povrch ponorený v šťave
-
Ak máte pocit, že napriek dodržanému postupu vykvasená kapusta mäkne, odporúča sa priliať do nej minerálnu vodu
-
Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Ak chceme tomuto predísť kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov naplnených po okraj, uzavretých viečkom a vo vodnom kúpeli pri teplote 65 ºC, 45 minút sterilizujeme. Necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.
Niečo o kvasenej kapuste
Je typická pre Slovanov, aj keď tento spôsob poznajú viaceré národy. Príprava a konzumácia kvasenej kapusty má u nás dlhú tradíciu. Naše staré mamy počas dlhých zím kvasenou kapustou zabezpečovali dostatočný prísun vitamínov pre rodinu.
Kvasená kapusta sa pripravuje z bielej kapusty a v každej kuchárskej knihe nájdeme množstvo tradičných slovenských receptov na prípravu chutných a zdravých jedál z kyslej kapusty. Odnepamäti je obľúbenou prílohou rôznych druhov mäsa, lebo neutralizuje príliš vysoký obsah tukov.
To však ešte zďaleka nie je všetko, kvasená kapusta je totiž veľmi zdravá a mimoriadne chutná. Svojimi účinkami sa podobá jogurtu: fermentáciou vzniká vysoko aktívny kobalamín (vitamín B12), ktorý v inej rastlinnej strave nenájdeme. Kvasená kapusta je teda nenahraditeľná pre vegánov, ktorí sa popri mäse vyhýbajú aj konzumácii mlieka a vajec, a tým je ich príjem vitamínu B12 nižší.
Stupava
Liečivé účinky kvasenej kapusty
-
Podporuje mentálnu sviežosť a príjemnú náladu
-
Zvyšuje odolnosť proti stresu
-
Aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus
-
Stimuluje metabolizmus železa
-
Pomáha pri tvorbe červených krviniek
-
Stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky
-
Pomáha tvoriť kostnú hmotu
-
Reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu
-
Posilňuje svalstvo (najmä srdcový sval)
-
Pomáha lepšie zužitkovať bielkoviny a má vitalizujúce účinky
-
Posilňuje imunitný systém a zvyšuje výkonnosť svalstva
-
Prispieva k obnove opotrebovaného väzivového tkaniva